BTW teruggave zeker voor zonnepanelen, maar ook voor het dak?

BTW teruggave zeker voor zonnepanelen, maar ook voor het dak?

Als u zonnepanelen op het dak van uw huis installeert, mag u de btw in de aanschafprijs van die panelen bij de fiscus terugvragen. Een rechter heeft voorlopig beslist, dat u bij de bouw van een nieuwbouwwoning dan ook een deel van de btw voor het onderliggende dak kunt terugvragen als u aan bepaalde voorwaarden voldoet.

Onderneming

Wie zonne-energie opvangt, wordt namelijk een ondernemer. Een soort energieleverancier, omdat je de opgewekte stroom teruggeeft aan je energieprovider. Daarom kun je de btw over de aankoop en installatie van de panelen ook terugkrijgen.

Uitspraak rechtbank

In recente zaken, waarin de rechtbank Gelderland en Zeeland-West-Brabant uitspraken deden, gaat het nog verder. De woningbezitters zijn van mening dat hun nieuwbouwhuis door de zonnepanelen op het dak als het ware deels een soort bedrijfspand is geworden. En daarom stellen ze recht te hebben op een teruggave van een deel van de btw over de bouwkosten en dan specifiek het dak. Daar geven de rechtbanken hun gelijk in. Dat kan een voordeel van duizenden euro’s opleveren.

Vragen

De vraag is nu of iedereen die zonnepanelen op zijn nieuwe huis zet, straks ook dit extra btw-voordeel binnen kan halen. Dat is lastig te beantwoorden. De uitspraken zijn gedaan door twee van de elf rechtbanken en de Belastingdienst is inmiddels in beroep gegaan tegen de uitspraken.

Daarnaast is het lastig om te bepalen over welk deel van het dak de aftrek mag worden genoten. De rekenmethodes bij de rechtbanken verschillen namelijk. Dat komt ook doordat de zaken inhoudelijk verschillen waren. Bij de ene zaak ging het bijvoorbeeld om zonnepanelen die geïntegreerd waren in het dak, terwijl het in de andere zaak ging om ’losse’ zonnepanelen op het dak.

Aangifte

Wie overweegt om ook een deel van de btw over de bouwkosten terug te vragen, zal dat moeten invullen bij de aangifte omzetbelasting. Daarin kan ook de btw over de aanschaf en installatie van de zonnepanelen zelf worden teruggevraagd. Kopers kunnen in principe middels een verzoek tot ambtshalve vermindering met vijf jaar terugwerkende kracht een reeds ingediende btw-aangifte corrigeren en het eerder gemiste bedrag alsnog terugvragen. 

Het is echter de vraag of de Belastingdienst uiteindelijk akkoord gaat met de aftrek van de btw over de bouwkosten.

Added Value staat altijd voor u klaar.

Wij horen graag hoe we u van dienst kunnen zijn.

Terugbelverzoek

Vindt u het prettiger wanneer wij contact met u opnemen? Laat dan hier uw naam en telefoonnummer achter en wij bellen u zo snel mogelijk terug!