Teruggavetermijn btw bij zonnepanelen beperkt

Teruggavetermijn btw bij zonnepanelen beperkt

Belastingvoordeel

Huiseigenaren die zonnepanelen hebben gekocht, kunnen de betaalde btw over de panelen en installatie terugkrijgen. Dat geldt als er stroom aan het stroomnet wordt terug geleverd, waardoor er sprake is van een handelstransactie. Voorwaarde is registratie als btw-ondernemer bij de Belastingdienst en vervolgens moet een verzoek om btw-teruggave worden ingediend. Huishoudens die een zonnestroomsysteem hebben gekocht, kunnen zo honderden euro’s besparen.

Termijn

De termijn waarbinnen de btw op aanschaf en installatie van zonnepanelen moet zijn teruggevraagd, is met ingang van 2019 drastisch beperkt. De termijn wordt nu gesteld op zes maanden na afloop van het kalenderjaar waarin de panelen zijn aangeschaft. Dit meldt Vereniging Eigen Huis op basis van een mededeling van staatssecretaris van Financiën Menno Snel op 31 december 2018.

Voor de aanvraag voor de teruggave van de btw op de aanschaf en installatie van zonnepanelen gold tot 1 januari 2019 geen uiterlijke termijn. Met de aanpassing is er nu alsnog een termijn van zes maanden gekomen. Wordt het verzoek later dan de zes-maandperiode gedaan, dan kan bij de Belastingdienst om een ambtshalve teruggave worden gevraagd. Hiervoor geldt een periode van vijf jaar na afloop van het jaar waarin de zonnepanelen zijn aangeschaft. Het is echter raadzaam om het hier niet op aan te laten komen, omdat deze stap meer onzekerheid met zich meebrengt.

Overgangsrecht

Is het recht op teruggave van btw vóór 2019 ontstaan, dan geldt er overgangsrecht en is er in elk geval nog tot 1 juli 2019 de mogelijkheid om de btw terug te vragen ongeacht het jaar waarin de zonnepanelen zijn aangeschaft.

Added Value staat altijd voor u klaar.

Wij horen graag hoe we u van dienst kunnen zijn.

Terugbelverzoek

Vindt u het prettiger wanneer wij contact met u opnemen? Laat dan hier uw naam en telefoonnummer achter en wij bellen u zo snel mogelijk terug!